Is dit echt (n)iets voor kunstenaars?

Misvattingen over Vedic Art deel III
Meningen en gedachten over wat ‘goed’, ‘mooi ‘ of ‘interessant’ is belemmeren ons vaak om die dingen te doen die voor ons waardevol en belangrijk zijn.
In mijn zoektocht  naar wat er nodig is om die oordelen naast ons neer te leggen kwam ik Vedic Art tegen.

Vedic Art helpt je om echt vanuit vrijheid te gaan creëren.
En omdat het nieuw is en anders dan we gewend zijn hebben veel mensen hier al bij voorbaat een oordeel over. Dat is jammer, vooral als die oordelen gebaseerd zijn op misvattingen.

Weet jij wat je op deze foto ziet? Eigenlijk is het met dit beeld net zo als met Vedic Art. Als je het niet in het echt beleeft (door het te zien, door het te doen), dan heb je er alleen een idee van. En dat idee is heel gevoelig voor misverstanden.

In dit driedelige blog zet ik de 7 hardnekkigste misvattingen over Vedic Art op een rij. Omdat ik graag wil dat iedereen Vedic Art kan leren kennen, ongehinderd door vooroordelen en misvattingen.

In dit laatste deel vind je twee misvattingen die nogal tegenstrijdig met elkaar zijn. Want moet je nou een kunstenaar zijn voor Vedic Art, of is het alleen voor mensen die nog nooit geschilderd hebben?

Misvatting 6 is: Vedic Art is niet voor kunstenaars.
De gedachte achter deze misvatting is: als je voor Vedic Art niet hoeft te kunnen schilderen, dan is het dus niet voor kunstenaars.
Ik kan je vertellen dat Vedic Art deuren opent voor zowel de beginnende schilder en voor de doorgewinterde beeldend kunstenaar.
Tijdens je kunstopleiding krijg je als het goed is constant nieuwe impulsen om jezelf te ontwikkelen. Maar als je daarna in je eigen atelier of werkruimte aan de slag gaat heb je nog steeds regelmatig ‘voeding ‘nodig om door te blijven gaan. Inspiratie om jouw werk en jouw werkwijze te transformeren en vooral ook: nieuwe wegen te ontdekken. Krijg je daar niet voldoende van, dan put je jezelf uit, kom je tot stilstand. Dan lijkt het alsof jouw bron opdroogt.
Er zijn ook kunstenaars die door alles wat ze op de kunstacademie hebben geleerd juist een enorme blokkade ervaren om zich verder te ontwikkelen. Het gevolg is soms dat ze besluiten om te stoppen met creëren. Dat is zo jammer.

Hoe dan ook, bij Vedic Art krijg je de voeding, de verdieping en de impulsen die je helpen om door te gaan of, als dat nodig is, opnieuw te beginnen. Op zo’n manier dat jij de regie houdt, met jouw eigen stijl en een werkwijze  die bij jou past.
Bij Vedic Art zal de docent je de ruimte geven en geen stempel op jouw werk drukken. De 17 Vedische principes helpen je om vanuit jezelf te werken en heel authentiek uiting te geven aan wat er in jou leeft. Het nodigt je uit om opnieuw en misschien zelfs meer stem te geven aan de kunstenaar in jou.
Dit vertel ik uit eigen ervaring, want ik schilderde al mijn hele leven voordat ik Vedic Art ontdekte. Het heeft mij veel gegeven, onder andere de vrijheid om zonder vooropgezet plan te starten en als een kind te ontdekken en experimenteren. Meningen en oordelen los te laten en in de flow te gaan.

In mijn cursussen heb ik ook al diverse schilders mogen volgen die door Vedic Art weer een nieuwe start konden maken in hun werk als beeldend kunstenaar. In de woorden van één van de deelneemsters:
‘Vedic Art zorgt ervoor dat ik uit mijn gewone patroon kom, ik vernieuw mijn manier van schilderen en kom zo op een nieuw spoor voor mijzelf’.

Misvatting 7 is: Vedic Art is alleen voor kunstenaars.
Wat ik regelmatig hoor is : “Het lijkt me echt heel leuk om te schilderen, maar ik kan het helemaal niet. Dus daarom doe ik het maar niet, om teleurstelling te voorkomen”.
Herkenbaar?
Wees gerust, bij Vedic Art hoef je geen ervaring te hebben met schilderen. Je gaat het gewoon DOEN.
Het proces is belangrijker dan het resultaat.
En door vanuit die houding te gaan schilderen gaat de spanning er van af. Een spanning die je anders zou belemmeren om iets te maken. Een belangrijke uitspraak van Curt Källman is:

“Vedic Art does not teach you how to paint. Vedic Art is a method to help you to remember how to create”.

Dus ja, je leest het goed. Bij Vedic Art ga je niet leren hoe je moet schilderen, maar je gaat ontdekken hoe jij tot een creatie komt.
Je krijgt heel veel ruimte om te experimenteren, te spelen, te ontdekken, te ontwikkelen, te ervaren. En heel belangrijk:  zonder oordeel!
Er zijn geen besprekingen over de werken die je maakt.
En als we toch iets bespreken, dan is dat alleen met de docent en als jij dat zelf wilt. Dan gaat het over het proces en niet over het resultaat. Op die manier kan creativiteit blijven stromen. Vrij en zonder faalangst.

Vind je het leuk om te delen wat jij ziet op de foto? Laat dan een berichtje achter in ‘Reacties’.

Wil je ook de andere misvattingen teruglezen? Je vindt ze in de artikelen hieronder met de titels: ‘Ik wil wel mijn eigen stijl houden’ en ‘Is dit niet te zweverig voor mij?’

Copyright © 2017 Eleonore Broekhuijsen, All rights reserved

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *